Merhaba, dünya meraklısı Lebleblog okurları!
Evde olduğunuz kim bilir kaçıncı günde, bu sefer çok enteresan bir hikayeyle karşınızdayız. İşte Bosna Piramitleri!
Bosna Piramitleri, Boşnak araştırmacı ve yazar Semih Osmanagiç tarafında, Visokoda’da bulunduğu ve 12 bin yaşında olduğunu savunduğu bir takım geometrik yüzey yapıları. İsterseniz hikayeyi başından alalım..
2005 yılında, Saraybosna’nın yaklaşık 25 km kuzeybatısında, Visoko kentinde, Semih Osmanagiç, bizzat kendi finanse ettiği ve Güneş Piramidi olarak adlandırdığı yapının kazılarına başlar. Pljesevica Tepesi’nin zirvesinde olan bu yerin, uçları kuzey, güney, doğu ve batı olacak şekilde yerleştirildiğini, taş döşenmiş bir giriş holü ve altında piramidin yer aldığı katmanları bulduğunu belirterek, bu yapının Avrupa’nın bilinen ilk piramitleri olduğunu iddia eder. Kendisine göre, bu yapı, bölgeye milattan sonra 600 yıllarında gelmeye başlayan Slavlardan önceki bölge halkına, İliryalılar’a ait. Osmanagiç bu kadarla da kalmamış, Güneş Piramidi’ne ek olarak, karşı tepe olan Visocica’da da bir de Ay Piramidi olduğunu öne sürmüştür.
Osmanagiç’in bu iddiaları, bölgede ve özellikle Bosna Hersek’de azımsanmayacak bir taraftar kitlesi bulur. Bosnalı yetkililer ve yüzbinlerce Boşnak bu keşfi coşkuyla karşılar. Keşfin vuku bulduğu 2005’ten bu yana bölgeyi 400.000’den fazla insan ziyaret eder. Bir turizm sirkülasyonu oluşturan keşfe yönelik temalı hediyelikler ve eşyalar bile tasarlanır. Kazıya ait bir Güneş Piramidi Vakfı kurularak, binlerce dolar bireysel ve kurumsal destek toplanır.
Fakat işin aslı biraz daha başkadır. Osmanagiç’in bu keşfi, arkeolojik çevrelerde kesinlikle kabul görmemiş ve temelsiz bulunmuştur. Piramitlerin inşa edildiğini iddia ettiği dönemde, Avrupa’nın çoğu 1.5 km kalınlığındaki bir buz tabakası altındadır ve insanlığın çoğu henüz tarımla tanışmamıştır. Buna ek olarak Osmanagiç’in yazar yönüyle yayınladığı, sözde dünya tarihi kitapları da bu alanda çalışanlar tarafından “Yozlaşmış Yeni Çağ ideolojisine dayalı bir din gibi” şeklinde adlandırılmaktadır.
Önemli çalışmalara imza atmış birçok arkeolog ise bulunan ve piramit olarak adlandırılan yeryüzü şekillerinin oldukça yaygın olduğunu, flartiron adı verilen bu yapılardan dünya çapında yüzlerce bulunduğunu belirtmektedir.
Yani sevgili okurlar, işin aslı doğruluğu ispatlanmış çevrelere göre yalnızca bir yanılsamadan ve bir çıkar sağlama girişiminden ibaret gibi görünüyor. Bu yazı ilginizi çektiyse, bu tür tarih kandırmacalarının örnekleri çok, yapmanız gereken tek şey ise takipte kalmak…
Bu tür kandırmacaları bir tarafa bırakarak, biz dikkatinizi bir gerçeğe çevirelim. Çorum’da, Hititlerin başkenti Hattuşa’da, gerçek bir piramidin olduğunu biliyor muydunuz?
İşte size yeni bir keşif fırsatı!
NK
Leblebi'nin en taze halleri Kapat