Leblebim.com LogoLeblebim.com LogoLeblebim.com LogoLeblebim.com Logo
  • Anasayfa
  • Mağaza
    • Kurumsal Sipariş
  • Hediyelik
  • LebleBlog
  • İletişim
  • Giriş
0
  • Anasayfa
  • Blog
  • Leblebi Blog
  • Eski Bir Gelenek – Arife Duası
Atalardan Miras – Lablabi
Ocak 15, 2021
Bir Soru İşareti – Bosna Piramitleri
Şubat 1, 2021
Ocak 22, 2021

Merhabalar kıymetli Lebleblog okuyucuları. Soğuk bir kış gününde, sıcak evlerinize, bu sefer kadim bir gelenekle misafir olmaya geldik…

Bugun ki konumuz ahilik. Ahilik aslen, Ahi Evran tarafından, Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Günümüzün esnaf odalarına benzeyen bu sistem, iyi ahlakı, doğruluğu, esnaf kardeşliğini ve aralarında tesis edilmek istenen yardımseverliği destekleyen bir sosyo-ekonomik düzen olarak bilinir. Aynı zamanda, toplumun sanat, ticaret, ekonomi gibi alanlarda kalifiye elemanlar yetiştirmesini sağlayan, onları çalışma hayatına hazırlayan bir örgütlenme olarak görev yapar.

Ahi kelimesinin etimolojik olarak kökeninin, “kardeşim” anlamına geldiği düşünülmektedir. Ahilik göçebe Türkmenlerin de vasıtasıyla Anadolu’ya hızla yayılmıştır. Tarihi kaynaklara bakıldığında, Müslüman Türklerin Anadolu’ya adaptasyonunda büyük rol oynadığı ve topluma entegre olarak sanat ve ticaret işlerine atılmalarını kolaylaştırdığı görülmüştür. Türk esnaf ve sanatkarları arasında oluşturduğu sarsılmaz dayanışma ile önemli bir güç haline gelerek, herhangi bir karışıklık döneminde, sistemin sağlıklı yürümesine de katkı sağlamıştır.

Hala günümüzde de kıymet verilen Ahilik geleneğini yaşatmak adına, Esnaf ve Sanatkar Odaları tarafından da bazı şehirlerimizde her yıl Ahilik haftası ve kutlamaları düzenlenmektedir. İleri görüşlü bir toplum hareketi olan bu örgütlenme, kıymetini hala bugün de korumaktadır.

Arife Duası olarak bilinen Ahilik geleneği ise; ticarete hareket ve bereket getirmek için yüzyıllardır süregelmiştir.

Kurban ve Ramazan Bayramları arifesi ile üç ayların başlangıcında, toplamda yılda üç kez gerçekleştirilen bu gelenek, esnaf ve sanatkârların bir araya gelmesiyle gerçekleştirilir. Esnafın, hayırlı, bereketli, kazançların bol olduğu bir yıl geçirmeleri, birlik ve beraberlik ruhunun yaşatılması adına yapılır.

Size yazımızın bu noktasında, bir de sürprizimiz var. Bu güzide geleneğimiz, medeniyetler beşiği, dünyanın merkezi 😊 Çorum’da yaşatılmaya devam ediyor. Başta leblebiciler olmak üzere, Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası, ayrıca Dikici ve Kunduracılar Odası’nın da katılımıyla, her yıl üç kere arife duasında bir araya geliniyor. Birlik ve beraberlik mesajları verilerek, hayır ve bereket için dua edilen bu etkinliklerin, nesiller boyu devam etmesi temenni ediliyor.

Leblebinin de başkenti, medeniyetler beşiği Çorum’un sürdürmeye devam ettiği kadim geleneklerden biriyle daha bugün beraberdik sevgili Leblebim Lebleblog takipçileri. Daha fazlasını merak ediyorsanız, sizleri Çorum Kültür Turizm Derneği web sayfasına (www.corumkulturturizmdernegi.com ) bekliyoruz.

NK

Paylaş
3

Önerilen Gönderiler

Mayıs 8, 2021

PEYNİR TABAĞI HAZIRLAYALIM!


Devamını Oku
Nisan 22, 2021

Latinlerin Tuz Gölü; Salda de Uyuni


Devamını Oku
Nisan 15, 2021

Fit Çerez; Nohut Cipsi


Devamını Oku

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Desteğe mi ihtiyacınız var?
Bize Ulaşın!

İletişim
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Teslimat ve İade
  • Tüm Ürünler
  • Şirket Profili
© Copyright Leblebim.com 2019 - Yazılım: Artovy | Tasarım: Birmedya
0

Leblebi'nin en taze halleri Kapat

  • Giriş
  • Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen kullanıcı adı veya email adresinizi girin. Tarafınıza şifre sıfırlama bağlantısını ileteceğiz.