Güney Amerika kıtasında, Şili ve Paraguay’a komşu, adını, bölgeyi İspanyol boyunduruğundan kurtaran Simon Bolivar’dan alan Bolivya’dayız. Bu küçük ve güzel latin ülkesinin yakın geçmişi, iç karışıklıklar ve devrimlerle dolu olsa da, günümüzde turistlerin azımsanmayacak ölçüde ilgisini çekiyor.
Biz bugün Bolivya’da, ülkemizde de aşina olduğumuz bir manzaraya eğiliyoruz.
Salar de Uyuni…
10.582 km2’lik alanı ve 3.653 m yüksekliğiyle, dünyanın en büyük tuz gölü ünvanına ve Titikaka gölü ile birlikte Altiplano Platosu’nun doruk noktasında bir konuma sahiptir. Uzaktan bakıldığında donmuş bir göl izlenimi yaratsa da esasında kaba tuz kristallerinden oluşmaktadır.
Göl, dünyanın lityum ihtiyacının, %50-%70 arasını karşılamakla beraber, 10 milyar ton olduğu tahmin edilen tuz hacminden, yıllık 25.000 ton tuz da kullanım amaçlı elde edilmektedir.
Dönem dönem çevre göller ve yağmur akınları sebebiyle, yüzeyi birkaç santimlik, ince bir su tabakasıyla kaplanır. Normal şartlar altında ise 30 metreye kadar uzanan tuz kabuğunun üzerinden kamyon ve otobüsler bile geçebilir.
Günümüzde ise bu doğa harikası, bir turizm noktası olarak gezginlerin uğrak yerlerindendir. “Güney Amerika’nın en olağanüstü manzarası” olarak nitelendirilen bu nokta, bu minvalde bir turizmde ilk yaratmaktadır.
Göle, küçük bir kasaba olan Uyuni’den turlarla ulaşılmakla beraber, başkent La Paz’dan direk gelmek, veyahut Tupiza ve Şili’ye bağlı bir köy olan San Pedro de Atacama’dan ulaşmak da mümkündür. Olur da yolunuz buralara düşerse, en çok keşif yapılacak zaman, kurak dönem olarak adlandırılan mayıs-kasım arasıdır.
Bölgeye yakın bir yerde konaklayarak, muhteşem bir gün batımı izlemeniz, sonsuz beyazlık veyahut şahane bir gökyüzü yansımasıyla karşılaşmanız mümkündür.
Ayrıca tamamen tuzdan yapılma otellerde konaklayabilir, yakındaki Balaques de Sal köyünden, tuzdan yapılma minik hatıralar satın alabilirsiniz. Tuz yatağının ortasında yer alan, tamamen binlerce yıl öncesinden kalan mercanlardan oluşan Isla Incahuasi adasını da görmeden dönmemelisiniz. Bu ada, 1000 yaşına varan, yılda yalnızca 1 santim büyüyen ve en uzunu yaklaşık 9-10 metre olan kaktüsleriyle bölgedeki ilginç noktalardan biridir.
Bugün de, “ya hu ne ilginç yerler biliyorsun” cevabını alacağınız bir lokasyonda beraberdik sevgili LebleBlog okurları, umarım gezi çantanızı hazırlamadan, leblebim.com’a uğramayı da unutmazsınız…
NK
Leblebi'nin en taze halleri Kapat