Bilinen en eski Türk içeceklerinden biri olan boza, Orta Asya’dan Balkanlara birçok coğrafyada, farklı tariflerle ama aynı zevkle tüketilmiştir. Ünlü Arap gezgini İbn Battuta’nın 14. yüzyıl başlarına ait seyahatnamesinde, “Türklerin içtiği bir şıra” olarak bozadan bahsedilmiştir. Aynı şekilde, ünlü gezginimiz Evliya Çelebi de kayıtlarında, 17. yüzyılda İstanbul’da 300’den fazla bozacı dükkânı olduğunu belirtmiştir.
Daha çok, kışa denk gelen Ramazan aylarında tüketilen bozanın mevsimi; halk arasında 15 Eylül-15 Mayıs olarak biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve soğuk algınlığına karşı güzel bir savunma oluşturması da bozanın kış aylarındaki bu popülerliğini açıklıyor. Şeker içermesine rağmen fermente bir içecek olması nedeniyle boza sağlıksız atıştırmalıklardan ayrışmaktadır.
Eğer kış akşamlarını maaile, soba başında geçiren nesildenseniz, kulağınız sokaktan duyduğunuz “bozaaaa” seslerine alışkındır. Bu hoş alışkanlık, hızlı tüketimin yaygınlaşması sebebiyle yerini ambalajlı bir şekilde marketlerde satılan bozalara bırakmıştır. Eski günlerin hoş bir anısı olan bu güzel ve faydalı içeceği evde yapıp tüketmek ise aslında sanıldığından çok daha kolay. İşte ihtiyacımız olanlar;
1 su bardağı kabuksuz darı
6.5 su bardağı su
1 su bardağı (ek olarak damak zevkine göre) şeker
1. Yıkayıp süzdüğümüz darıyı, derince bir tencerede, eklediğimiz su ile orta ateşte pişiriyoruz.
2. Ocaktan aldıktan sonra, blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz, ardından cam bir kaseye alıyor ve 1 su bardağı şeker ekliyoruz. Damak zevkinize göre isteğe bağlı olarak, şeker ilave etmek de mümkün, zevk sizin zevkiniz:)
3. Cam kasedeki karışımımız soğuduktan sonra, üzerini streç filmle kapatarak güneş görmeyen bir yere kaldırıyoruz ve günde bir kez tahta bir kaşıkla karıştırmak suretiyle üç gün bekletiyoruz.
4. Üçüncü günün sonunda, çok ince delikli plastik bir süzgeç yardımıyla süzerek şişeye alıyoruz. Bu noktada tadına bakarak tekrar şeker ekleyebilirsiniz. Burası size kalmış.
5. Buzdolabına kaldırıp bir gece daha beklettikten sonra bozanız hazır. Ertesi gün tüketebilir veyahut buzdolabında 3-4 gün bekletebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun. Soğuk kış gecelerinizin sağlıklı dostu hazır. Aman ha ev yapımı bozanızın en önemli eşlikçisini de atlamayın. İhtiyacınız olan bir kase leblebi sizi leblebim.com’da bekliyor.
Leblebi'nin en taze halleri Kapat